Våtplåt i vår tid

Samer - ingen isolerad ö, är en nyutkommen och ovanlig fotobok.

Fotografen Hans Jonsson har vänt dagens digitala verklighet ryggen och sökt sig till den teknik som gällde i mitten av förrförra århundradet då den fotografiska tekniken - våtplåt - innebar att släpa runt på jättekameror i trälådor, långa exponeringstider och att också bära med sig kemikalier i fält. Våtplåt är en så gammal teknik att även Kirunafotografen Borg-Mesh och amerikanen Edward S. Curtis - som båda dokumenterade sina länders ursprungsfolk - t o m känns modern. Både Borg-Mesh och Curtis gjorde sina nämligen sina dokumentationer runt förra sekelskiftet.

Men Hans har alltså fototekniskt gått ännu längre tillbaka i tiden, och när man bläddrar i hans bok blir känslan av ursprunglighet högst påtaglig. Trots att att fyrhjuliga motorcyklar inte fanns i rennäringen för 175 år sedan.

Boken är både vacker och fascinerande och tanken infinner sig att så här måste det ha sett ut för mycket länge sedan, innan rasbiologin förtryckte samerna, innan gruvdriften exploaterade renbetesmarkerna och innan kyrkan slog klorna i Sapmi. ”Long befors rock and roll” som man säger.

Boken är framförallt ödmjuk inför den samiska kulturen och i de fina porträtten av de människor och den livsmiljö som funnits och fortfarande lever i Sapmi. Och inte blir den sämre av att Hans också brukar skicka med en fin print om man beställer boken direkt av honom.

Kontakta Hans Jonsson via http://fotografhansjonsson.se

Föregående
Föregående

Ett samtal med Paul Hansen